fbpx
“Ik stort me overal in,” zegt ze. “Ik kan er gewoon niks aan doen. Ik raak geïnspireerd, word enthousiast, alles in mij zegt JAAAAA. En dan ga ik er vol voor.”
“Alleen, dan kom ik er na een tijdje achter dat dat het toch niet is. En dan moet ik weer mensen teleurstellen. En het put me uit.”
Als jij ambitieus en creatief bent, herken je dat misschien. Dat je bij ieder nieuw idee enthousiast wordt en inspringt, dat je al duizend ideeën hebt bedacht bij een eerste vraag en dat je direct zin hebt om je tanden in die uitdaging, – die écht wat voor jou is, want dat kun jij zó goed! – te zetten.
Als jij merkt dat je geen nee kunt, of beter, wílt zeggen, omdat je gewoon álles leuk vindt (wat zeg ik, nee zeggen komt niet in je op, want alles in springt direct áán, en daar ga je…), dan is dit voor jou.
Als je jezelf niet wilt uitputten, voorbij wilt lopen en wilt voorkomen dat je steeds achteraf herstel werk moet verrichten, dan kan het handig zijn te leren hoe je nog beter leert varen op je innerlijke kompas, zodat je nog betere keuzes gaat maken die passen bij jou en wat jij het belangrijkst vindt.

Vijf tips om je innerlijk kompas te finetunen:

Natuurlijk is het allereerst handig om eens te onderzoeken waar die snelle JA vandaan komt.

Komt die vanuit jou, of is het een reactie op iets anders? Is het een gevalletje FOMO (fear of missing out), voel je een verantwoordelijkheid op je schouders of een misschien zelfs een verplichting, is er een verwachting om aan te voldoen, of kun je geen nee zeggen omdat je je gevleid en erkend voelt (dit is écht jouw straatje, niemand kan dat zoals jij!), dan wil je vriendelijk doch bewust bedanken en deze kans voorbij laten gaan, zodat je eerst kunt voelen wat van binnenuit jouw eigen verlangens zijn.
Of wordt hier werkelijk een innerlijk verlangen aangesproken en ben je van binnenuit enthousiast? Dan is het tijd nader te gaan verkennen. Wat is dus je wérkelijke onderliggende motivatie?

Keuzes kun je alleen maar maken als je weet waar je naartoe gaat en op welk pad je zit. Het helpt om te kunnen uitzoomen. Wat is je doel? En je hogere doel? En wat is je belangrijkste focus? Met andere woorden: wat is jóuw koers? Als je dat hebt, kun je beoordelen of het daarop past. Helpt het je dichterbij je hogere doel? Doen.
Soms is dat nog niet helder. Dan wil je juist ontdekken wat bij je past door te volgen wat je energie en plezier geeft. I get it. Ga dan vooral naar tip 4 en 5, dan gelden deze speciaal voor jou.
Als je weet waar je naartoe gaat en wat je focus is, ontstaat er keuze ruimte. Gun jezelf alleen te kiezen voor de dingen die het best bij je passen. Op basis van jouw koers kies je eerst je eigen ‘grote’ keien: wat het allerbelangrijkst voor jou is. Daarna pas komt de rest.
Er zijn dingen die leuk zijn, dingen die heel leuk zijn, en dan zijn er die dingen die EXTREEM leuk en De Bedoeling zijn. Dát zijn de dingen die passen bij je hogere doel. Gun jezelf alleen daarvoor te kiezen. De rest kun je bewaren, parkeren, als extra gebruiken. Of laten gaan. Weten hoe je die herkent? Zie tip 4!
Je lichaam geeft je glashelder aan wat een echte JA is en wat een surrogaat JA. Vertraag, en neem eens de tijd om de beweging te voelen in je lichaam. Hoe voelt dat? Ga je ernaar toe, of ervan af? Voelt het expansief, ruim, licht? Of strakker, pushend of gejaagd, benauwder? Maakt het je groter, of kleiner? Van dingen die De Bedoeling zijn, krijg je energie en er ontstaat ruimte. Heb je nog steeds het idee dat álles leuk is? Blijf oefenen. Er is echt verschil.
Als je dan écht, écht die JA voelt, onderzoek dan tot slot eens waar de JA eigenlijk over gaat. Waar word je door aangetrokken? Is dat de visie, de inhoud, de mensen, de manier waarop, de vorm, enzovoorts. Dat is informatie voor jouw eigen pad. Zo krijg je je eigen koers steeds scherper. En krijg je ook steeds helderder of je erin wilt stappen of niet.

Met andere woorden: neem de tijd. Vertraag en neem wat meer ruimte om wat dieper en wat uitgebreider te voelen. Wordt fijngevoeliger voor de subtiele signalen.

Iemand zei eens tegen mij:

Iedere JA is een NEE tegen iets anders. En andersom: iedere NEE is een JA tegen iets anders.

Waar kies je voor?

De key is om te kiezen voor de dingen die jou helpen bij waar jij naar op weg bent. Als je nergens voor staat, val je overal voor. Onderzoek dus waar jij voor staat en vind je eigen koers.

En pakt het toch anders uit? Learn and turn! Dan heb je weer extra informatie en ervaring opgedaan om je kompas nog scherper af te stemmen.

Heeft dit je geholpen? Dan ben ik benieuwd! Welk inzicht heeft het je gebracht? En wat is je eerste kleine actiee om dit toe te passen?

Warme groet,

Alijne