fbpx

Hey fabulous woman,

Hoe gaat het met je? Hoe is het in je lichaam, in je hart, in je ziel?

De wereld is zwaar deze dagen. Er is zoveel pijn, verdriet en woede in de wereld, bovenop de onzekerheid, spanning en chaos die er al was. Onze wereld zoals we die kennen valt uiteen. Times are changing.

Een witte wereld

De laatste dagen waren voor mij een sneltrein cursus in racisme en de betekenis en consequenties van wit privilege. Racisme is iets waarmee ik nooit te maken heb gehad. Mijn kinderen groeien op in een witte wereld, net zoals ik en waarschijnlijk ook zoals jij.

Racisme is een van de moeilijkste onderwerpen om onder ogen te zien. Alles in mij wil het verder van mijn bed houden. Het heeft alles te maken met schuld, schaamte en ongemak.

Is het in Nederland anders dan in de VS? Misschien. Subtieler, minder expliciet. Maar ook Nederland is gebouwd op de onderdrukking van anderen. Als ik accepteer dat ik in een ongelijke wereld ben geboren, dat de oceaan waarin ik zwem doordrongen is van structuren die mij voordeel geven en een ander nadeel, die afscheiding en separatie in stand houden of bevorderen, heb ik onder ogen te zien dat ik er dus onderdeel van ben. Het veroorzaakt innerlijke kortsluiting. Want het botst met hoe ik mijzelf zie en alles waar ik voor sta.

Dat is precies de reden dat het zo moeilijk is om racisme, en wit privilege, onder ogen te zien, zegt Dr. Robin DiAngelo in haar boek White Fragility: Why It’s So Hard for White People to Talk About Racism. Je hoeft geen slecht mens te zijn.

Racisme is een systeem

Ze zegt:

Racisme is niet een eenmalig incident, of een misdaad begaan door een slecht persoon. Het is een systeem, ontworpen vanuit de gedachte van witte superioriteit, gefundeerd met structuren die diepgeworteld zijn in onze samenleving.”

Ongelijkheid, zoals iedere vorm en uiting van superioriteit denken en afscheiding, is inherent aan de cultuur waarin we leven.

De vraag is niet of, maar hoe. Hoe functioneren de patronen van ongelijkheid in het systeem? Hoe tonen ze zich, in hoe we omgaan met mensen met een gekleurde huid, onze natuur, vrouwen, mensen van andere afkomst?

En hoe beïnvloeden ze mij? En mijn denken, mijn handelen? Patronen in een collectief systeem worden gevormd door het handelen van individuen, maar worden, wanneer eenmaal gevormd, machtiger dan het individu zelf.

We ademen de lucht waarin we leven. Niet bij bedoeling, niet gewild, niet gekozen, maar desalniettemin present. Dat maakt me niet schuldig aan het ontstaan ervan. Maar wel verantwoordelijk voor hoe het in mij functioneert, wat ik onbedoeld uit of in stand houd, en voor het veranderen ervan.

Route naar verandering

De route naar verandering is zelf-onderzoek. Luisteren, begrijpen, hoe functioneert dit? Hoe beïnvloedt het mij? Wat is mijn deel? En wat kan ik anders doen?

Systemische verandering is mijn werk. Ook ik weet in dit geval niet exact hoe. En dat is oké. Dit is de tijd om te luisteren, te leren, te voelen, aanwezig en solidair te zijn.

Layla F Saad, schrijfster van het boek Me and White Supremacy (aanrader):

Racism is a structural social system, based on an inequality in the distribution of power and privilege.

Die norm is in onze samenleving gebaseerd op wit en man.

De wortels die racisme in stand houden, zijn dezelfde wortels die de ongelijkwaardigheid tussen mannelijk en vrouwelijk in stand houden. Maar als witte vrouwen hebben we nog altijd ons wit privilege, wat ons voordeel geeft.

Als vrouwen op de route naar innerlijk leiderschap en zelfverwezenlijking, is deel van onze reis ons bewust te worden van het feit dat niemand van ons werkelijk empowered kan zijn tot we allemaal empowered zijn. Het is een tijd voor reflectie, empathie, compassie, bewustzijn en solidariteit op dieper niveau.

Feminiene kracht en waarden

Juist nu zijn feminiene kracht en waarden belangrijker dan ooit. Zolang we een systeem hebben gebaseerd op het principe van power over; de aanname dat de ene mens macht kan hebben over een ander, de natuur, een groep, gefundeerd op waarden als dominantie en overwinning, zal er afscheiding en ongelijkheid zijn.

Feminiene kwaliteiten en waarden zijn nu nodig; verbinding, compassie, empathie, luisteren, gevoel, intuïtie. Ontvankelijk zijn, zonder te hoeven weten.

Het vraagt zelfreflectie, bewustwording van hoe de patronen doorwerken in ons en op welke manier wij hebben bijgedragen en bijdragen aan het systeem. Om vervolgens anders te kiezen en te leren hoe.

Ik luister en ik wil leren. We moeten ons bewust worden van ons wit privilege en onze blinde vlekken. Lees en luister je in!

Dit zijn een aantal van de bronnen die ik gebruik. Deel alsjeblieft jouw bronnen ook, dan leren we samen.

In Nederland:

Robin vd Aa, @robinvdaa, https://www.instagram.com/robinvdaa/ @wemoetenpratenpodcast over wit privilege, inclusiviteit en racisme https://www.instagram.com/wemoetenpratenpodcast/

Onderstaande tips zijn van Robin vd Aa. Boekentips:

5

“Hallo Witte Mensen” van @anoushanzume

5

“Witte onschuld” van @gloriawekker

5

“Waarom ras er toe doet” van @afuahirsch.

Fictie gebaseerd op waargebeurde verhalen:

5

“The Hate u Give” van Angie Thomas (ook verfilmd)

5

“Stukjes van mezelf” van Renée Watson

5

“De kleur van je hart” Katie Ganshert

Films & docu’s:

5

“Zwart als roet’ & ‘Wit is ook een kleur” van @sunnybergman

5

“13th” op Netflix. Netflix-serie

5

“Dear White People”

5

“BlacKkKlansman”

Internationaal:

5

Dr. Robin DiAngelo, “White Fragility: Why It’s So Hard for White People to Talk About Racism” Kijk hier

5

Bryan Stephenson, “We need to talk about an injustice” TED Talk Kijk hier

5

Layla F Saad, “Why whiteness must be named” Youtube video Kijk hier

5

Scene on Radio, “Seeing White”, podcast (serie met gedetailleerde achtergrond en ontwikkeling van racisme) Luister hier

5

Dr. Camara Jones, “Equitable Dinners Lift Every Voice” Event Kijk hier

5

Dr. Camara Jones, “Allegories on Race and Racism” TED Talk Kijk hier

5

Chimamanda Ngozi Adichie, “The Danger of a Single Story” TED Talk Kijk hier

Warme groet,

Alijne