fbpx

Waarom alleen rust niet helpt

Als jij ook het gevoel hebt dat je zoveel DOET en meer wilt ZIJN, of je hoort om je heen dat dat de ‘juiste’ manier is, dan is deze blog voor jou.

Als drukke ambitieuze vrouwen is ons leven druk, vol en rijk. We staan continu aan, lopen van hot naar her en rennen ons suf om aan ieders behoeften te voldoen. Het leven raast voorbij en we zijn gericht op wat er van ons verwacht wordt. We vergeten wel eens de verbinding met onszelf.

Misschien raak je uitgeput, ben je moe, niet echt gelukkig en onvervuld. Je energie lekt weg, je verliest grip en we vragen ons massaal af of dit het nou is. Je wilt het anders. Meer rust, meer genieten, meer samenzijn, meer aandacht voor wat en wie je lief is. Minder stress, push en rennen.

Meer rust en meer genieten

Veel van de vrouwen met wie ik werk, hebben als eerste vraag: ik wil meer rust, en meer genieten. Terug naar mezelf. Hun tweede vraag gaat over wat wil ik nou echt?

Die twee vragen leveren vaak een tweestrijd op, omdat onder de tweede vraag een verlangen zit naar meer. Een gevoel van onbevredigd, en ontevreden, zijn. En dat lijkt ondankbaar met oog op alles wat we hebben (ik mag niet klagen), en lijkt tegenstrijdig met het verlangen naar meer genieten, minder stress.

We willen liever ook die onrust niet voelen. Dus zoeken we naar manieren om dat stemmetje, dat het nog niet genoeg is, op te lossen en weg te maken. Zodat we tevreden kunnen zijn met wat we hebben.

En dat is volkomen logisch.

We zitten ontzettend in de actiestand, paraatheid, mannelijke doe- en daadkracht energie.

Go-go-go en make it happen. Het draait om prestatie, doelen bereiken en productief zijn. Liefst nu, getting things done! Adrenaline en dopamine voelt lekker, dus in eerste instantie lijkt het of je hier energie van krijgt.

Maar op lange termijn raak je uit balans. Het is te lang te veel. Zeker nu we een tijdje in de corona tijd zitten, kun je zo goed merken wat dit je kost.

Ik weet niet hoe het met jou is, maar je bent niet de enige als je na de versoepeling van de maatregelen aan de ene kant een vreugdedansje maakt (yeeey, kinderen meer naar school!) en andere andere kant alweer de spanning voelt toenemen (o nee, weer die druk van dat oude ritme).

De eenvoud beviel je misschien ook wel, alles wat langzamer, of je kwam net in een lekker ritme dat weer overhoop gaat, en je wilt eigenlijk niet per se (of helemaal niet) terug naar hoe het was.

Mindful leven is niet de hele oplossing

Het is verleidelijk te denken dat alles is opgelost als je het rennen en het moeten weghaalt. De oplossing lijkt minder doen, meer zijn. Rustiger leven, meer mindful. Meer vertragen, bezinnen, genieten.

En dat klopt ook.
We hebben met zijn allen een grote behoefte aan verzachten, verstillen, ruimte, kortom: meer vrouwelijke energie. We zijn zover doorgeschoten in de actie, dat dat ook nodig is om weer een beetje in balans te komen.

Daarom werkt het ook zo goed om al die moetens eens te onderzoeken. Je bewust te worden van welke patronen ervoor zorgen dat je blijft rennen. Welke gevoelens je misschien onderdrukt en hoe je die innerlijke overtuigingen kunt veranderen en loslaten, zodat er meer ruimte komt.

Maar dat is maar één kant van de oplossing. Als jij een vrouw bent met ambitie, drive, vuur, verlangen, dan geeft alleen rust je geen voldoening.

Verlangen naar voluit levenindful leven is niet de hele oplossing

Er is namelijk ook dat verlangen naar voluit leven, voldoening en betekenis. Meer uit jezelf halen, je potentie leven, betekenis creëren.

En het deksel op dat vuur houden, creëert alleen maar meer onrust, en kost je energie.

Veel van mijn klanten nemen zichzelf kwalijk dat ze te veel energie hebben. Te veel drive om stil te zitten. “Ik ben nou eenmaal niet een zacht meisje”, “Kan ik nou niet eens gewoon tevreden zijn?” Die onrust is lastig, en daar voelen we ons schuldig over.

Naast dat we veel moeten, hebben we ook allerlei remmen op ons verlangen gezet.

Hun verrassing is groot, als blijkt dat hun energie groter wordt, ze meer gaan genieten, er een bron van vreugde loskomt en ze een veel leuker mens worden, als we juist dat verlangen de ruimte gaan geven!

Vrouwelijke kracht is creatiekracht

Vrouwelijke energie, en kracht, gaat niet alléén over overgave en verstilling. Vrouwelijke kracht is ook CREATIE kracht. Het is letterlijk levenskracht, een vuur, een fontein van energie, een bubbelend en bruisend gevoel in je lijf.
Deze bron van kracht gééft je energie. Dit gaat over willen.

Dit is niet de daadkracht van presteren, maar de kracht van verlangen, flow en beweging. Het is de kracht van laten stromen en laten ontstaan.
Daarvoor is éérst vertraging en verzachting nodig. In je lichaam zakken, voelen, uit je hoofd, los van strategie. En daarna de juiste actie, van binnenuit.

Dan kom je in het natuurlijke ritme van yin en yang, zijn en actie, ontspanning en creatie, contractie en expansie die je voedt, energie geeft en waarvan je volop geniet.

Voel jij ook dat verlangen naar meer en voel je dat er meer in jou zit dan je laat zien? En wil je meer balans en meer genieten?

Bel me dan of stuur een dm om te kijken wat jij nodig hebt. Mijn deur staat graag voor je open.

Warme groet,

Alijne