fbpx

December. De maand van rust, stilte en drukte als geen ander. Zoals altijd in het begin van december is het bij ons een festijn van geven en ontvangen met Sinterklaas, een verjaardag ook op 5 december en midden december nog eentje!
Misschien heb jij dit weekend ook nog Sinterklaas feestjes, of misschien ben je je al aan het voorbereiden op een fijne, anders dan anders Kerst en een sprankelend Oud & Nieuw.

Er is die drukte, en toch voel ik, en jij vast ook, de natuurlijke roep om rustiger aan te doen. We gaan de winter in. Een nieuw seizoen, een kleine transformatie, en we hebben het nodig om te vertragen. Verstillen. Naar binnen keren. 

Deze maand is een prachtig moment om bewust stil te staan bij dit jaar, de verbinding met jezelf op te zoeken. Deze blog is daarom de eerste van een miniserie, waarin ik je meeneem door de transitie van oud naar nieuw.

 

Donker en licht

Transities zijn tegelijk uitnodigingen voor kleine transformaties. Loslaten en een nieuw begin. Met de lege ruimte ertussen waarin je jezelf opnieuw kunt uitvinden.

Ik houd van de wisselingen in de seizoenen. Ieder seizoen en iedere jaarwisseling is een kleine transformatie. Waar in oktober de herfst nog in volle bloei was, is er in november alweer de overgang naar de winter. De bomen zijn steeds kaler, de lucht is kouder. 

’s Ochtends, op mijn wandeling met Douwe, de Stabij, loop ik regelmatig door een winterwit landschap. Al het groen koud en ijzig, bedekt met rijp.

Ik houd ook van de verandering in het licht. ’s Ochtends is het nog donker als we opstaan en over een maandje zal het donker zijn als we het huis uit gaan.
Hoewel ik ontzettend blij word van licht en zon in de lente en de zomer, waardeer ik dit frisse, winterse licht juist door het donker des te meer.
En dan is er het geluid. Heb je ooit stilgestaan bij hoe verschillend de natuur klinkt in de zomer, en nu? Sinds twee weken is het zoveel stiller.

 

Natuurlijk ritme

Hoe meer ik de afgelopen 10 jaar ben gaan leven naar mijn eigen, natuurlijke, ritme, hoe meer ik de seizoenen bewust ben gaan ervaren.
Het zijn de continue cycli van transformatie die samen het leven vormen. Onze energie staat in open verbinding met die cycli en dat vind ik juist in de winter zo voelbaar.
De stilte die je voelt als je in de kou buiten loopt, is dezelfde stilte die je nu in jezelf kunt waarnemen als je jezelf mee laat vertragen.

Het allermooiste aan die rust vind ik de nieuwe groei die erin verborgen zit. Iedere cyclus is een kleine transformatie, van waaruit nieuwe groei voortkomt.

 

Cycli van groei en creatie

Groei, ontwikkeling, gaat nooit van-hier-naar-daar in een rechte lijn. Dat is soms best lastig, want zo denken we wel. Onze manier van leven, succes hebben en creëren, is heel lineair. We denken in een rechte lijn van punt A naar punt B, stippelen daar een pad voor uit en een strategie, en werken er hard voor om dat zo productief en effectief mogelijk voor elkaar te krijgen en het liefst ook zo snel mogelijk.

We doen aan ontwikkeling alsof we onszelf continu moeten verbeteren en zijn steeds op weg naar het volgende doel.
We hebben het idee dat waar je bent niet goed (genoeg) is; je moet naar doel X, en als je dat voor elkaar hebt, dan is het daar beter.
Om vervolgens, als we daar zijn, alweer onderweg te zijn naar weer het volgende doel.

Als vrouw hoeft niemand ons te vertellen dat creatie, ontwikkeling, een eigen, natuurlijk ritme heeft. Met versnellingen en vertragingen en een kringloop. Dat verloopt niet in een rechte lijn, maar door cycli van (mini) transformaties. Als je dat ritme volgt, ontstaat gemak en flow.
Het is het verschil tussen jezelf stuwen naar de volgende groei door prestatie, of jezelf mee te laten drijven in het natuurlijke ritme van groei en de flow van creatie. 

 

Groei begint in het donker

Een volgende cyclus van ontwikkeling en creatie begint in het donker. In onszelf. In stilte. Bladeren moeten afvallen, dode bloemen gesnoeid. Nieuwe zaadjes zitten in de grond, die straks in het donker groeien en dan langzaam zichtbaar worden.

Dat geldt ook voor ons.

Werkelijke groei zit hem in de transformatie. Vanuit de overvloed van waar je nu bent, intunen op wat je verlangt. Want dat is wat wil groeien. Om vervolgens te onderzoeken wat je los wilt laten en te ontdekken wie je mag worden. Zodat je je verlangen daadwerkelijk kunt realiseren.

 

Transformatie

In ons leven doorlopen we meerdere mini transformaties en een aantal keer, als je die uitnodiging aanneemt, een grotere reis.

Nu we de donkere periode van het jaar in gaan, nodig ik je uit om met mij de komende weken bewust stil te staan bij de mini transformatie die met de wisseling van donker naar licht ieder jaar weer terugkomt.
En misschien sta je ook wel aan de voet van een grotere transformatie dit jaar, net als ik.

Ik rond dit jaar vijf jaar ondernemerschap af (Wat een heel eigen reis en verhaal is), die weer een nieuw fase inluidt.
Mijn bedrijf groeit verder. Ik ga verhuizen en een nieuwe thuisplek creëren.
Aan de binnenkant gaat het over Wie ben ik nu, en wie ben ik straks, in mijn nieuwe thuis en omgeving, mijn bedrijf, de volgende fase als ondernemer?

 

Van … naar …

De komende weken neem ik je hier in mijn blog mee door de stappen van dit proces.
Zodat deze periode ook voor jou een mooie transformatie is naar volle bloei, wat jij het liefst wilt realiseren in jouw leven!

Dus pak er een mooi notitie boek bij, en vertraag alvast een beetje.

Voor nu: schrijf vast eens op: waar gaat de wisseling van oud naar nieuw voor jou dit jaar over?
Als je het in een van ….. (waar je nu bent), naar …. (waar je wilt zijn) zou opschrijven, wat zou dat dan zijn?

Lees hier #1 Voluit Ontvangen >>

Laat je het me weten?

Ik wens je een heerlijke zondag!

 

Ik hoop dat hier veel aan hebt. Laat me vooral weten wat je grootste inzicht is dat je vandaag meeneemt!

Heb een prachtige dag,

Warme groet,

Alijne

 

PS. Verlang je ernaar in 2021 te laten stralen wat er nog meer in jou zit, ontdekken hoe je jouw beste jaar ooit leeft en waar je het meest tot je recht komt? Met ruimte, richting, terug naar jezelf en heldere richting, vol vertrouwen?
Vanaf januari heb ik weer ruimte voor persoonlijke coaching.

Dus wordt 2021 jouw jaar? Plan dan nu een gratis kennismaking gesprek in en dan kijken we waar jij naar verlangt, wat je tegenhoudt en wat je nodig hebt om dat te realiseren.