fbpx
Als je succesvol wilt zijn, op wat voor manier dan ook, is self care ALTIJD je eerste prioriteit.
Oké, dat herhaal ik nog eens. Als je succesvol wilt zijn, op wat voor manier dan ook, is self care ALTIJD je eerste prioriteit.
Zonder self care kun je niet floreren, excelleren, thriven.

Self Care isn’t a luxury, it’s a necessity

Self Care is meer dan leuke dingen doen, een lekker bad nemen en een goed boek lezen. Self care gaat over het voeden van de verbinding met jezelf, je ziel, jouw behoeften en jouw verlangens. Door Self care word je zelf je eigen beste vriendin en kom je thuis bij jezelf.
Voor ons vrouwen is ons lichaam de essentiële ingang naar de diepere lagen van onszelf. Via ons lijf komen we tot onze essentie, onze wijsheid, de volle reikwijdte van onze gevoelens en kwaliteiten, ons verlangen en onze kracht.

Self care: dit heb je nodig

9
Vertraag en zet je zintuigen aan. Kom in je ‘senses’, je zinnen. Besteed tijd aan je lichaam. Neem tijd om te bewegen en te ademen. Neem tijd voor al je zintuigen. Laat je innerlijke zelf genieten van alles wat je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt. Voed jezelf met mooie dingen en omring je met schoonheid. Om naar te kijken, om naar te luisteren, te voelen.
9
Besteed tijd aan je innerlijke wereld, je gedachten en gevoelens. Het leven is er om gevoeld te worden. Neem de tijd en adem. Voel hoe het met je is. Voel wat er bij je speelt. Je emoties zijn als vrienden. Ze vertellen je wat belangrijk voor je is. Voel onder de emoties de rustige, energieke, liefdevolle, krachtige jij die je óók bent. Gun jezelf compassie.
9
Luister naar je behoeften. Vraag je zelf af: waar heb je behoefte aan? Jouw behoeften doen ertoe. Schrijf ze op en spreek ze uit.
9
Besteed tijd aan je verlangens. Maak een verlanglijstje met minimaal 20-25 dingen waar je hart van oplicht, je buik van gaat kriebelen, je lijf van juicht en je huid gaat tintelen. Grote verlangens, kleine verlangens. Van iedere dag verse bloemen tot die verre reis tot dat eigen bedrijf tot het genieten van het spelen van je kinderen, tot appeltaart, tot … Wat zijn de drie belangrijkste? Stel ze je levendig voor, fantaseer erop los en visualiseer in volle glorie wat je verlangt. Hang je lijstje zichtbaar in huis op. Je weet nooit wie het zomaar vervult ;-).
9
Voed jezelf met inspiratie, wonder en dankbaarheid. Luister naar een inspirerende Tedtalk, lees een boek waar je energie van krijgt, omring je met inspirerende mensen. Houd een dankbaarheidsdagboek bij. Zoek en vind iedere dag minimaal één wonder dat zich zomaar voltrok. Benoem wat deze dag bijzonder maakte.
NO extra time needed, maak een ritueel

Maar ik heb al zo weinig tijd!

I know wink.

Maar dit hoeft niet veel tijd te kosten, sterker nog, als je het integreert in je dagelijks leven, zorg je ervoor dat de zorg voor jezelf als vanzelf verweven is met je dagelijkse routines en heeft het een nog sterker effect.

Rituelen helpen je hierbij. Maak een ochtendritueel vlak nadat je opstaat en voordat de rest van het huis wakker wordt. Creëer een ritueel onder de douche, dat in het teken staat van zorg en zachtheid voor jezelf. Maak van de overgang van de dag naar de nacht een avond ritueel voor je gaat slapen. Creëer een eigen plek, zodat je letterlijk ruimte maakt voor jou. Permanent, of gewoon tijdelijk in de badkamer, slaapkamer, je auto. Zolang jij er bent is het jouw ruimte.
Wat is jouw ultieme self care tip? Welke van de vijf ingrediënten hierboven is makkelijk voor je en ligt dichtbij? Welke vind je moeilijker en ligt verderaf?
Wat doe jij om de verbinding met jezelf te voeden?
Laat het me weten, dan komt jouw tip in een volgend blog terug!
Warme groet,

Alijne