fbpx

Deze blog gaat over loslaten, afsluiten en opnieuw beginnen.

Allemaal sluiten we dingen af. Komen we momenten tegen waarop er iets klaar is, compleet, volbracht. En het tijd is af te ronden en ruimte te maken voor iets nieuws.

Of dat nu je oude baan is, of een project, je relatie of een vriendschap die je niet meer voedt of dient. Misschien zijn het overtuigingen of normen die niet van jou zijn, ben je toe aan een nieuwe richting, of wil je een nieuwe kleur op de muur.

De herfst bij uitstek is het seizoen van de balans opmaken. Bepalen welke bladeren mogen vallen, loslaten wat niet meer dient zodat er ruimte komt voor nieuwe groei.

 

Wij gaan verhuizen

We hebben ons huis verkocht en we wisten tot een paar weken geleden nog niet precies waar we heen zouden gaan.
Zo’n verhuizing, zoals iedere grote overgang naar iets nieuws, is spannend. Je weet wat je achterlaat, maar kunt nog niet overzien hoe het nieuwe zal uitpakken.

Je kunt eens nagaan bij jezelf hoe jij dat aanpakt. Welke fase van de overgang is voor jou makkelijk? Welke moeilijker?

Zelf heb ik vooral tijd nodig om tot het besluit te komen. Het accepteren dat loslaten oké is, dat het oké is dat iets niet meer dient, dat je verder groeit, dat je kunt laten gaan.
Als het besluit dan genomen is, ben ik vrij snel gericht op het nieuwe. Ik ben bijna alweer vergeten wat er klaar was, als het nieuwe voor de deur staat.

 

Ik besefte me onlangs: ik neem dus eigenlijk geen echt afscheid

Ik begin gewoon wat nieuws, richt daar al mijn aandacht en enthousiasme op. Mijn filosofie is dat niets stopt. Je begint dus nooit opnieuw, maar gaat altijd verder. Het een gaat over in het volgende, met alles wat je hebt opgedaan in je draagzak.

Deze keer is het anders. Want nu gaan we verhuizen. Niet de eerste keer, maar we verelaten nu de plek waar we het langst hebben gewoond, waar mijn drie dochters zijn geboren en wat voor hen de plek is waar ze geworteld zijn. Voor deze overgang moeten we letterlijk ont-wortelen.  

En mijn oudste dochter is meer van vasthouden aan het oude. Ontwortelen heeft grote impact en zij kan, en wil, daar niet overheen stappen vanwege het nieuwe avontuur. Ze is in rouw en heeft haar tijd nodig.

Dat brengt mij ook tot vertraging en zet me aan het denken. Ik voel met haar mee.

 

​Ik leer van haar dat iedere fase erkenning nodig heeft, welke overgang je ook maakt

Bewust afsluiten, dicht doen, kiezen wat je mee wilt nemen en wat niet. Bedanken, waarderen, treuren, het is allemaal belangrijk.
Het helpt mij, en haar, opnieuw gronden.

En daarmee komt er ruimte. Om te fantaseren, voor te bereiden en ons nieuwe huis te creëren op een sterker fundament.

 

 

Hoe doe je dat op een fijne manier?

Dit is wat ons helpt:

💖 Erover praten, veel. Benoemen wat fijn is en wat je zult missen. Missen is immers niets anders dan je bewust zijn waar je van houdt.

💖 Spulletjes verzamelen die meegaan. Bewust kiezen wat wel en wat niet.

💖 Veel knuffelen! Lijfelijk voelen laat je gronden en in het moment zijn. Het zorgt dat spanning en stress minder worden en je je verbonden voelt. Vooral fijn als je de grond en de houvast die verdwijnt spannend vindt.

💖 Rituelen verzinnen om af te sluiten. Bijvoorbeeld door een brief te schrijven, in alle kamers langs te gaan. Dankbaarheid te tonen voor wat het je heeft gebracht en wat je ervan hebt geleerd. Letterlijk te oogsten en te composteren.

💖 De tijd nemen om naar het nieuwe te groeien. Je hoeft niet overnight positief en enthousiast te zijn. En het kan ook naast elkaar bestaan. Neem daar de tijd voor en je zult merken dat het vanzelf verschuift.

💖 En vervolgens je voorbereiden op het nieuwe.

Mijn dochter is inmiddels plaatjes aan het verzamelen voor haar nieuwe kamer. Ze heeft al een heel moodboard en plattegrond voor haar nieuwe thuisplek gemaakt.

 

Bewust stilstaan en markeren van deze fase maakt me ook bewust van wat er is

Als je altijd alleen gericht bent op het nieuwe, het volgende, vergeet je soms te genieten van nu. Je bent altijd onderweg. Daarmee mis je dit moment en voor je het weet, val je in de valkuil van steeds maar verder en vooruit. Leef je in de toekomst en mis je vandaag.

Stilstaan en markeren, afsluiten, zorgt voor waardering en dankbaarheid.
Je oogst, en nu is het klaar. Nu mag je treuren, verdriet hebben en dit hoofdstuk dichtdoen.

En dan weet je ook, zoals het nu is, is het goed. Vol-ledig.

Vol ruimte voor het nieuwe.

In ons geval is dat ons nieuwe huis dat inmiddels wacht. We hebben het samen al gecreëerd.

 

Wil je meer weten?

Dan ben je super welkom voor een gratis coach gesprek, waarin we samen kijken wat jij nodig hebt en hoe ik je daarin kan helpen.

Ook nodig ik je van harte uit in het programma Innerlijke Balans, Voluit Leven.

In 9 weken doorlopen we dan samen de reis naar diepere verbinding met jezelf, meer genieten en balans, meer rust en ruimte en helderheid over wat je nu werkelijk wilt. Zodat je voluit kunt leven vanuit jouw kern.

(Het programma is online, dus je kunt het helemaal volgen in het tempo dat jou uitkomt, en op de momenten dat het jou uitkomt)

 

Ik hoop dat hier veel aan hebt. Laat me vooral weten wat je grootste inzicht is dat je vandaag meeneemt!

Heb een prachtige dag,

Warme groet,

Alijne