fbpx

Of ik nou met organisaties werk, of met talentvolle vrouwen, het gaat altijd over het transformeren van verhalen.

In welk verhaal leef jij? Welke regels heeft het? Wat kan en mag wel, en wat niet? Hoe zit de wereld in elkaar in jouw verhaal?

Is het een helend, energie gevend verhaal, rijk aan mooie nuances waarin je vrij bent en de mogelijkheden openliggen, of is het een dun, strakker verhaal geworden waarin je ploetert voor je eigen gelijk?

Jouw eigen verhaal

Verhalen gaan in essentie over jou en jouw wereld: wie jij bent en juist niet, wie en wat anderen zijn, hoe je de wereld ziet, welke regels daarbij horen en wat we wel of niet kunnen verwachten. Het verhaal wat we onszelf vertellen, en wat we geloven, bepaalt de wereld, en de kansen, die we zien.

Ze bepalen de bril waar we door kijken en daarmee sturen ze onze gevoelens, gedachten, keuzes die we wel of juist niet maken, en dus ook onze realiteit.
Omdat we graag onze eigen waarheid bevestigd zien, – want dat geeft houvast -, verzamelen we onbewust bewijs voor de juistheid van ons eigen verhaal. En maken we daarmee onze realiteit steeds steviger.

In zo’n verhaal kun je vastlopen. Omdat het patroon waar je in thuis bent niet meer werkt en te veel energie gaat kosten. Of omdat het script, de regels en normen die bij dat verhaal horen, je gaan belemmeren. Of omdat je elkaar niet meer begrijpt, omdat ieder in zijn eigen verhaal alleen zijn eigen waarheid ziet.

Als je verandering wilt, andere keuzes, meer vreugde, ontspanning en geluk, een betere relatie, helpt het om te zien in welk verhaal je zit en of dat helend is of beschadigend. Pas als je je bewust bent, kun je veranderen.

Iemand zei ooit tegen mij

Every thought is a story. And every story is bull shit.

Geen enkel verhaal is echt waar. Of tenminste niet meer (of minder) waar dan een ander verhaal.
Onze realiteit is maar een zelfbedacht iets. En dat is goed nieuws.
Want wat als het niet waar is? Dan komt er ruimte om een ander perspectief te zien. Een nieuw, helend, verhaal te maken. En daarmee om iets nieuws te ontdekken en anders te doen.

Een verhaal dat bij mij iedere keer raakt in deze tijd is dat dit virus onze vijand is. In reclamespotjes, in het nieuws, in peptalks. En ik begrijp de intentie en het verbindende effect ervan, maar in mij roept het spanning op, en strijd. Ik kan het niet laten om me af te vragen: wat als dat niet zo is? Wat zou het dan zijn? Hoe zou dat kunnen? Wat maakt dat mogelijk?

In tijden van disruptie en transformatie ontstaat die ruimte. De tijd waar we nu in zitten, is een tijd waarin oude structuren los komen te staan, als we dat toelaten.
Waarin er meer ruimte is om alle angst, spanning, bezorgdheid, onzekerheid, boosheid, verdriet, rouw, onrust kunnen voelen vanuit een wijder en dieper perspectief.
En vertrouwen te hebben, compassie, verwondering en nieuwsgierigheid.

Zodat je je creativiteit, je veerkracht, je rust, je innerlijke kracht en wijsheid kunt aanspreken. Om te leren, een oplossing te vinden, om te groeien, om mee te bewegen.

Jij bepaalt je verhaal.

Dus let eens op als je om je heen luistert en jezelf hoort vertellen. Welke verhalen hoor je? In welk verhaal zit jij?

Warme groet,

Alijne