fbpx
Selecteer een pagina

Adem uit. Settle in.

Als jij je wel eens opgejaagd voelt, rennend naar je volgende doel of droom, ongeduldig omdat het niet snel genoeg gaat en je meer wilt doen, maar tegelijk verlangend naar meer rust, dan is deze blog voor jou.

Er zit een gekke paradox in hoe wij naar onze doelen en dromen toeleven en werken. Vol haast, door zoveel mogelijk te doen, iedere vrije ruimte op te vullen met nog meer acties en taken.

Maar dat maakt je moe en gejaagd. En de paradox is, je komt niet sneller waar je wilt zijn.
In deze blog deel ik een andere manier met je. Eentje met gemak en flow. 

 

Intuïtief je doelen bereiken

Het creëren van iets dat je graag wilt realiseren is als het instappen in een rivier. Het water van de rivier stroomt vanzelf met een bepaalde snelheid. Jij kunt mee beïnvloeden hoe je meegaat in die stroom; wat sneller, wat langzamer, wat meer naar rechts of naar links. Maar het gaat het best, als je de rivier het werk laat doen en jezelf mee laat voeren.

Om dat te doen, helpt het om drie dingen helder te hebben:

  1. Visie. Waar ben je naar op weg? Waar gaat de rivier naar toe? Wat ben je aan het creëren?
  2. Intentie. Om daar te komen, weet je dan wat de komende tijd de belangrijkste onderdelen zijn die je eerst wilt bouwen?
  3. Geïnspireerde actie. Wat heb je dan nu te doen? Die bocht navigeren, over die hobbel heen, die belemmering weghalen?

 

Welke wereld creëer jij? 

Nu, voor je jezelf vastzet in een dichtgetimmerd actieplan met tijdplanning, wacht heel even. Je gaat sneller, en makkelijker, als je je intuïtie volgt. En juist ruimte laat om het te laten ontstaan.
Dat is spannend, want het vraagt loslaten van controle. Durf je te vertrouwen op je verbeeldingskracht, zonder hard te werken?

Deze week had ik een gesprek met een prachtige vrouw die ik begeleid. We hadden het over haar why: welke wereld ben je aan het creëren?
Als jij weet welke wereld jij creëert, heb je invloed. Dan kun je bewust kiezen wie jij wilt zijn, en welke energie en bijdrage je in de wereld brengt. Dat is innerlijk leiderschap.

Het gaan staan voor die visie vraagt moed. Een grote droom voelt soms als een fantasie, omdat je verstand er nog niet bij kan of het ver weg voelt van waar je nu bent.
Maar het is precies de bedoeling. Een andere klant van mij noemt dit haar prentenboek. Dat vind ik zo’n mooie omschrijving. Omdat je het mooiste verhaal schrijft over waar het voor jou het meest om gaat. Durf maar te dromen. Diep van binnen weet je dat deze visie voor jou waar is en klopt.

 

Durf te fantaseren

Die fantasie is je leidraad. Op basis daarvan bepaal je wat het belangrijkst is en prioriteit heeft voor bijvoorbeeld het komende jaar. En waar je dan nu mee begint. Wat je eerste inspired actions zijn.

Met één van mijn klanten stippelden we op deze manier de route uit naar haar droomdoel; vanuit een reorganisatie naar een functie op haar voorwaarden, waarin zij haar missie en haar talenten volledig kan leven en haar volle potentieel kan inzetten.

In de ruimte legden we haar missie neer. Belichaamde ze wie ze was op die plek. En wist ze glashelder wat ze het eerste jaar dan te doen had.
En vervolgens waarmee ze deze maand zou beginnen. Easy peasy voelde het. Door groot te dromen en het vervolgens klein en dichtbij te maken, kostte het opeens geen enkele moeite.

 

Mag het makkelijk?

‘Maar dit haal ik makkelijk. Is dit niet weinig?” zei ze ontevreden. Herkenbaar? Omdat onze mind gewend is dat het moeite moet kosten, dat we zoveel mogelijk moeten doen, komt er weerstand als dat niet hoeft.

Die ruimte herkent je brein niet als creëren, omdat we geleerd hebben dat hard werken nodig, en zelfs waardevoller, is. Of, omdat je in je ongeduld denkt, dat als je maar meer doet, je ook sneller bij je doel komt.

Moeiteloosheid en ruimte roept spanning op. Makkelijk is te weinig. Onrustig, het is het gevoel niet genoeg te doen. Niet nuttig te zijn, of je schuldig te voelen omdat je niet ‘het maximale’ uit onze tijd lijkt te halen. De druk dat het niet snel genoeg gaat.

Maar weet je, precies het tegenovergestelde is waar.

 

Afgelopen week had ik voor mezelf twee doelen gesteld. Van mijn can-do lijst koos ik op gevoel twee taken die die week centraal stonden. De rest hoefde niet.  
Met deze twee doelen en alle ruimte was er geen enkel gevoel van gejaagdheid, van to-do lijst die nog af moest, van losse eindjes die bleven hangen.

Aan het eind van de week had ik in plaats van deze twee taken er zeven gedaan, waarmee het belangrijkste deel van mijn can-do lijst afgerond was. Zomaar. Het hoefde niet, en daardoor ging het vanzelf.

Belangrijk is dat die vijf extra taken bonus waren. Als het bij de twee was gebleven, was het ook goed geweest.

 

Minder doen, meer bereiken

We hebben altijd geleerd dat meer doen beter is, meer taken is beter, ruimte in je agenda hoort opgevuld te worden, niets doen is niet nuttig, niet zinvol, niet productief, en productief is beter.

Maar weet je, met minder doen, ga je sneller. Niet per se omdat je zo min mogelijk wilt doen. Als je instapt in die rivier, wil je vooral aanvoelen wanneer het tijd is voor massive actie, en wanneer je je eenvoudig laat meevoeren.

Dat vraagt je laten leiden door je intuïtie. Die weet wat u belangrijk is, en of dat een, twee, drie of vijf dingen zijn.

Had ik die zeven taken van te voren ingepland, had ik continu het gevoel gehad te moeten, me opgejaagd gevoeld en vastgezeten in een zelfbedachte structuur, waardoor ik minder voor elkaar had gekregen. Of het was me gelukt, met veel stress en weinig plezier.  

 

Gun jezelf minder

Dus ken je het altijd bezig moeten zijn, het zoeken naar nog meer kunnen doen binnen dezelfde tijd?

Gun jezelf dan minder. Minder is genoeg. Vanuit minder doen is er meer ruimte, meer tijd, meer creativiteit, meer rust, en let op: meer resultaat.  

Word stil, tune in. Luister naar je intuïtie. Vraag jezelf af: wat is de aller-makkelijkste en meest waardevolle manier om dit doel te bereiken?
En stel jezelf open. Sta jezelf toe dat het makkelijk mag.

Plan je tijd niet vol omdat je vanuit je hoofd denkt dat al die dingen moeten gebeuren, maar voel wat het belangrijkst is en focus daarop. Welke ene stap maakt nu het verschil? En welke daarna? Verder hoef je het nog niet te weten. De rest ontvouwt zich vanzelf. Gun jezelf de ruimte.  

Met je visie helder voor ogen laat je je verrassen door kansen en mogelijkheden die zomaar op je pad komen en je sneller naar je doelen helpen dan jij nu kunt bedenken.

Moeiteloos.

“When I run after what I think I want,
My days are a furnace of stress and anxiety;
If I sit in my own place of patience,
What I need flows to me, and without pain.
From this I understand that what I want
Also wants me, is looking for me and attracting me.
There is a great secret here
For anyone who can grasp it.”

Rumi

 

Ik hoop dat je hier veel aan hebt.
Was was jouw grootste inzicht? Waar kun jij minder doen? Wat mag makkelijker?

Heb een prachtige week,

Warme groet

Alijne

 

PS

Volg je me al op Instagram? Daar deel ik meer inzichten, tips en dagelijkse inspiratie met je voor een moeiteloze transitie naar een stralend bloomend leven, vol vreugde, betekenis, verbinding en de impact die jij wilt, zonder stress en struggle.