fbpx
Selecteer een pagina
We stonden in een kleine ruimte met 15 personen en ik voelde een brok in mijn keel. Mijn borstkas kneep samen en spanning zette mijn hele onderlichaam vanaf mijn buik vast. De oefening was als volgt: haal verdriet naar boven in je lichaam. Zoek verdriet in je lijf, voel het en speel het uit. We gingen in verdriet lopen, we maakten contact, we gingen een gesprekje aan, en we voelden. Hetzelfde deden we met andere emoties.

De hele dag emoties

Het interessante van een oefening als deze, is dat het emoties een minder groot ding maakt. Ieder mens heeft emoties. Je kunt ze niet sturen, ze zijn er gewoon. Soms zijn ze onhandig, soms juist gewenst, ze zijn wat ze zijn.
De hele dag door maken je hersenen emoties. Je amygdala om precies te zijn, het emotionele centrum in je brein. En gelukkig maar, want door al die emoties voelen we, ervaren we kleur aan het leven, en is onze dag een beleving in plaats van een vlakke boel. Emoties zijn er ieder moment, in verschillende gradaties. Soms ben je je er niet eens bewust van, of word je er opeens door overspoeld.

Emoties zijn gekoppeld aan fijne en minder fijne ervaringen uit ons verleden, waardoor we allemaal onze eigen beleving hebben bij emoties. Blij? Prettig! Boos? Nou, nou, dat mag ook wel wat minder. Verdrietig? Dat doet pijn, maar is soms ook wel lekker. Bang? Heel ongemakkelijk, liever niet. Afhankelijk van hoe jij het geleerd hebt, reageer je ook op emoties om je heen. Je kunt je afvragen hoe jij bijvoorbeeld reageert op boosheid, angst, verdriet, of blijheid van een ander. Wil je graag troosten? Word je zelf ook blij? Of juist achterdochtig (het is vast niet helemaal echt).

Emoties zonder label

Omdat we de neiging hebben om minder fijne gevoelens weg te stoppen of te negeren, worden de emoties die daarmee samenhangen ook minder toegankelijk en kunnen we er minder goed mee omgaan. Je sluit als het ware een deel van je gevoel af, zodat je er minder last van hebt. Op de lange termijn kost dat een hele hoop energie.
Het is ook onhandig, want als een emotie niet gevoeld wordt, gaat hij zich vastzetten. Dat kan allerlei vervelende situaties geven, zoals emoties die, zoals een ballon die onder water wordt gedrukt, niet meer controleerbaar zijn, of bijvoorbeeld psychische of lichamelijke klachten.

Emoties worden een stuk lichter als je het label eraf haalt. Zodat ze juist toegankelijk worden en je ermee kunt spelen. Emoties zijn immers gewoon energie in beweging. Dat kun je voelen in je lichaam. Vooral ook als ze minder duidelijk aanwezig zijn. Neem eens een minuutje om ze te zoeken en je zelf te vragen: wat voel ik nu? Hoe voel ik me? Waar voel ik dat in mijn lichaam? Zonder oordeel, zonder waarde.
Of om verschillende emoties, zoals in bovenstaande oefening, bewust op te roepen in je lijf. Kun je ze groter maken? Kleiner? Voelen of er ook een andere emotie is? Zonder er verder in op te gaan. Ze zijn er gewoon.

Emoties als partner

Je kunt emoties dan ook bewuster inzetten. Wij denken over emoties als ‘positief’ of ‘negatief’, maar alle emoties hebben kwaliteiten. Blijheid is een creërende energie, enthousiast, aantrekkelijk, en zorgt snel voor verbinding en contact. Boosheid is óók een creërende energie, krachtig, grenzen stellend, manifesterend. Wil je iets voor elkaar krijgen, helpt het om wat kracht in te zetten. Blijheid en boosheid zijn naar buiten gericht, naar voren, actief.
Verdriet maakt je zacht, rustig, keert makkelijker naar binnen. Zorgt ook voor verbinding, en voor diepte in het contact. Verdriet zorgt ook voor het wegvallen van verschillen en organiseert hulp. Angst is signalerend, maakt je alert, gefocust en helder, opgewonden.
Vaak voelen we combinaties: opgewonden is bang en blij. Ontroerd is blij en verdrietig. Jaloers is bang en boos.

Wil je dus wat zachtheid in jezelf? Zoek wat verdriet op. Zonder het label van verdriet, of de associatie die je ermee hebt, is het gewoon een zachte energie in je lichaam. Focus? Vindt angst en opwinding in jezelf. Kracht nodig? Laat wat boosheid naar voren komen. Verbinding en creatie? Blijheid is je partner.

Zonder label worden emoties je partner. Ik hoop dat je er veel aan hebt. Laat me weten hoe het voor je werkt en ik wens je heerlijke gevoelvolle week!