fbpx

“Als je iets voelt, en je kunt het niet verklaren of uitleggen, wil dat niet zeggen dat het niet klopt.”

Een aantal jaar geleden zei een van mijn managers dit tegen mij. Ik hielp destijds een aantal bestuurders navigeren tussen hun belangen, het gezamenlijke doel en visie en het leiderschap dat daarvoor nodig was. Deep down wist ik dat er een andere weg was, dan die we gewend waren te lopen, een nieuwe manier. Maar ik kon er niet goed woorden aan geven, verklaren, laat staan het helder uitleggen.
De overwegend mannelijke bestuurders haakten niet aan, en we gingen door op dezelfde weg. Ik twijfelde aan mezelf en mijn ingeving. Misschien zag ik het dan niet goed. Misschien miste ik toch inzicht dat zij wel hadden. Ik had het vast bij het verkeerde eind.

Deze manager bracht me back to center. Als je iets voelt, en je kunt het niet beredeneren of verklaren, wil dat niet zeggen dat het niet klopt. Wat als je er wel op zou vertrouwen?

In onze maatschappij zijn we afgeleerd ons dieper weten te volgen. Dat geldt zeker voor vrouwen, omdat wij in onze cultuur vooral hebben geleerd hoe we horen te zijn om geaccepteerd en gewaardeerd te worden, en om mee te kunnen doen als vrouw, moeder, leider, professional. We hebben nooit geleerd te vertrouwen op die innerlijke fluisteringen.

Als we het niet kunnen beredeneren, is het niet ‘echt’. We hebben eerst een geldige reden nodig voor we serieus kunnen nemen wat we voelen. Zeker als er anderen in het spel zijn die er iets van vinden.
Herken jij dat?

Ideale wereld

In één van de coachsessies afgelopen week nam mijn klant me mee in haar ‘prentenboek’, zoals zij het noemde. Een prachtige wereld vol diepe verbinding, werkelijke aandacht voor elkaar, bewust zijn met de aarde en mensen. Een visie met grote impact en een magische betekenis voor hoe het zou kunnen zijn. “Ik heb het idee dat ik daarin echt iets zou kunnen betekenen,” zei ze voorzichtig.

“Maar ik twijfel of ik hier nu wel mee bezig moet zijn. Alsof ik in een prentenboek ga zitten. Mijn hoofd blijft maar zeggen: “Wat als het niet echt is? Wat als ik het alleen maar fantaseer? Als het alleen in mijn hoofd zit?”

Glennon Doyle schrijft in haar boek Untamed:

There are two orders of things. The order in the outside world, that we can see. This is what we hold to be true. And there is an unseen order, that we can’t see yet, but that exists in our imagination. That feels, and that we know to be, truer, if we dare to believe it.

Het is wat Otto Scharmer ‘pre-sensing the future’ noemt.

Verlangen

Mensen over de hele wereld voelen, juist in deze tijd en juíst vrouwen, dat er een diepere waarheid is dan die we op dit moment leven.
We verlangen naar iets anders, iets mooiers, een wereld die in het verschiet zou kunnen liggen als we haar geloven. In het groot, en in het klein, op persoonlijk niveau. Datzelfde geldt voor jou. Als jij voelt dat er meer mogelijk is voor jou dan er nu uitkomt, is dat potentie die waar is. Als je verlangt naar meer betekenis, genieten, verbinding in het leven dan je nu ziet, is waar. Als jij een behoeft voelt voor iets mooiers, dan is ook dat waar.

Wat je voelt, is waar.

Maar omdat we het niet kunnen uitleggen, verklaren, overbrengen aan anderen die niet voelen wat jij voelt, het nog niet kunnen zien en het niet begrijpen, schuiven we het aan de kant en laten we het liggen. Tot de volgende keer, wanneer het weer aanklopt.

Maar stel je voor dat het wel klopt?

De essentie van het creëren van hoe jij de toekomst ziet, is verbeelding. Glennon Doyle vraagt aan vrouwen die haar schrijven, en ik vraag iets soortgelijks aan mijn klanten:

What is the most true and beautiful story you can tell me about … (je leven, je relatie, je werk, je missie, wat jouw verlangen ook maar is).

Zonder uitzondering kan iedere vrouw haar droomverhaal schrijven. Door er een verhaal over te vertellen, geven we onszelf toestemming te fantaseren. Een prentenboek te schetsen.

Natuurlijk bestaat ons verlangen, onze droom, eerst in ons hoofd. En juist daarom, omdat we het kunnen fantaseren, kunnen we het ook creëren.

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Wat wil jij helpen creëren?

Warme groet,

Alijne