fbpx

Komende dinsdag, dit jaar op de 22e december, is het Midwinter. Tot 6 januari gaan we nu donkerste periode van het jaar in. Deze tijd staat voor rust, bezinning en naar binnen keren, voor de strijd tussen licht en donker. De donkerte en de stilte in. Het is de periode die van oudsher gezien wordt als een mystieke periode waarin vroeger georakeld werd om de toekomst, het nieuwe jaar, te voorspellen. 

We halen het licht in huis, in de vorm van onze kerstlichtjes en kerstboom, om ons eraan te herinneren dat de dagen straks weer langer worden en het licht terugkeert.

De Midwinter tijd is een goed moment om af te ronden, zodat je daarna ruimte hebt om metaforisch het nieuwe licht binnen te laten: je verlangens en dromen voor het nieuwe jaar. Om achter je te laten wat je niet meer dient, en een periode, jaar of fase af te sluiten.
En dat is precies ook waar stap 2 in onze transformatie reis over gaat.

 

Hier vind je stap 1

Heb je de eerdere stappen nog niet gevolgd, lees dan hier over het proces van transformatie en hoe jij het kunt benutten voor je innerlijke groei, zodat je voluit tot bloei komt.

En hier lees je de eerste stap, het volledig ontvangen vanuit waar je nu bent.

 

Zoek de stilte op

Neem tijd en ruimte voor jezelf en maak een plek waar je stil kunt zijn. Wikkel je in zachtheid en warmte, dus pak fijne kussens, zachte muziek en steek een mooie kaars aan.

Pak je notitie boek erbij, want we gaan weer journallen. Journallen is een superkrachtige techniek om de informatie en wijsheid die in je onderbewuste brein zit, naar boven te halen. 

Adem een aantal keer rustig en diep in en uit. Geef je uitademing de tijd om langer te worden. Ontspannen diep in, en vol-ledig uit. Stel jezelf voor dat je alles wat je niet meer dient, mee kunt uitademen.

 

Wat laat je achter?

Schrijf op, vanuit je intuïtie, het eerste dat in je opkomt:

Wat laat je achter in 2020?
Wat belemmert je om verder te groeien?

Het kan van alles zijn. Projecten, activiteiten, to-do’s. Relaties waar je veel tijd in stopt, gewoonten en gedrag dat je in de weg zit. Gedachten, overtuigingen, dingen en bagage wat je met je meedraagt en die je vasthoudt, maar wat je niet meer dient op dit moment.

Je hoeft het niet te bedenken, het komt vanzelf.
Wat het ook is, besluit dat het zijn doel gediend heeft. Het is compleet, het is klaar, het is rond. Als jij bewust afsluit, kan het jou loslaten.

 

Zo vergeef je wat je dwars zit

Soms lukt loslaten niet. Omdat je boos bent, wrok koestert naar iemand anders omdat je iets is overkomen, of omdat je jezelf iets kwalijk neemt. Zomaar dat oordeel loslaten, en dat ook voelen, is soms een te grote stap. Door te vergeven, maak je het oordeel zachter, en ontstaat er ruimte, waardoor wat je achter wilt laten, jóu kan loslaten.

Vergeven kun je doen naar jezelf, of naar een ander, of een situatie. Voor vergeving heb je je hart energie nodig. Milde vriendelijkheid ten opzichte van jezelf en de ander. Twee mooie manieren om dat te oefenen wil ik met je delen.

De eerste is metta. Metta betekent liefdevolle vriendelijkheid. Metta beoefen je door dezelfde zinnen achtereenvolgens te richten op jezelf, iemand die je liefhebt, iemand waar je neutraal tegenover staat, iemand waar je lastige gevoelens bij hebt en de wereld of alle levende wezens.
Je kunt je eigen zinnen maken, en er zijn ook vele voorbeelden, zoals: Moge ik/jij gezond zijn en sterk, moge ik/jij veilig zijn en beschermd, moge ik/jij gelukkig zijn en vrij, moge ik/jij leven met gemak.
Verbind je met je hart, sluit je ogen en visualiseer steeds de persoon voor je, waar je de zinnen tegen uitspreekt. Neem de tijd, en voel dat je jezelf en de ander liefdevolle vriendelijkheid toezendt.

De tweede manier is ho’oponopono. Ho’oponopono is een oude Hawaiiaanse manier voor verzoening en vergeving. Je richt je daarbij op degene (of de situatie) die je wilt vergeven, en op jezelf. De zinnen die je uitspreekt, gaan over jou. Het gaat uit van de gedachte, dat als er in de relatie wrijving is ontstaan, je volledig verantwoordelijkheid neemt voor jouw deel daarvan. Doordat je dat doet, ontstaat er ruimte en kun jij de situatie of de (boosheid in de) relatie loslaten. Daardoor geef je de andere ruimte dat ook te doen.

Ze gaan ook over jou, omdat je jezelf vergeeft, en vergeving vraagt, voor de manier waarop je misschien met de situatie bent omgegaan. Dat je je boosheid of wrok zo lang hebt laten duren. Dat er consequenties waren doordat je aan een situatie hebt vastgehouden en wat je niet hielp. Het is het idee van socrates: wrok vergiftigt jezelf. Het is als het drinken van een gifbeker en dan verwachten dat de ander doodgaat. Met ho’oponopono kijk je vol vergeving en verzoening naar je eigen gedrag, in plaats van jezelf te bekritiseren voor wat je misschien anders had willen doen.

Je spreekt de volgende zinnen een aantal keer (dat mag best 30x zijn) achter elkaar uit, met de persoon die je wilt vergeven in gedachten:
I love you / Ik hou van je
I am sorry / Het spijt me
Please forgive me / Vergeef me
Thank you / Dank je wel

 

Little ritual: schrijf een brief

Daarbij helpt het om een klein ritueel te doen. Een heel effectief ritueel is het schrijven van een brief.
Dit helpt je om niet los te laten vanuit boosheid of wrok, maar juist te verankeren wat dit deel je opgeleverd heeft en wat er positief aan was. Het schrijfproces alleen zet het transformatie proces al in gang. 
Richt je aandacht op dat wat je achter wilt laten en schrijf een brief vanuit liefde en dankbaarheid voor dit stuk van jouw leven.

Schrijf op:
Wat specifiek dit stuk je heeft gebracht.
Wat je ervan hebt geleerd.
Wat of wie je vergeeft.
Waar je dankbaar voor bent.

Over deze brief kun je meerdere dagen doen, of zelfs de hele periode tot Oud jaar. Leg de brief deze week op een fijne plek, zodat je er bewust je gevoel, energie en liefde in kunt stoppen.

Aan het eind van de week, of wanneer het goed voelt voor je, kun je een kaars aansteken, en de brief verbranden in een schaaltje met grond of zand. Vuur is energie, en vuur transformeert tot aarde en warmte. Dit ritueel symboliseert het integreren van wat het je heeft gebracht in jezelf, terwijl je wat je niet meer dient, transformeert. 

Wat laat jij achter in 2020?
Laat het me hier weten >

Ik hoop dat hier veel aan hebt.

Ik wens je een prachtig weekend toe, en tot volgende week! Dan tunen we in op je diepste verlangen.

Warme groet,

Alijne

 

PS. Wordt 2021 jouw jaar? Plan dan nu een gratis verhelder gesprek in en krijg helderheid over waar je werkelijk naar verlangt en wat je nodig hebt om dat te realiseren.