“Vorige week was ik blij”, zei ze.

 

Ze had meegedaan aan de 5 daagse Online Home Retreat: vijf dagen gratis online oefeningen, meditaties en inzichten met als doel ruimte maken voor jezelf: slowing down, zachtheid en creating space. Zodat ze haar eigen stem weer kon horen. Die innerlijke wijsheid, waar we zo vaak aan voorbij rennen.

Ze was dus bij dag 4 aangekomen en had weer warmte gevoeld. “Mijn eigen warmte, mijn glimlach, heb ik weer gevoeld. Eindelijk. De tranen liepen over mijn wangen.”
Daarna had ze de Thrive checklist gedaan. Om eens na te gaan op welke gebieden er kansen lagen om meer in balans te komen. En dat zette een domper op de vreugde. Want het bleek helemaal niet zo goed te gaan, volgens de checklist. Op alle vragen had ze eerst ‘nee’ ingevuld. Op alle gebieden werk aan de winkel, nergens echt tevreden mee. Omdat dat toch wel erg confronterend was, had ze het wat naar boven bijgesteld. Maar nog steeds was er te veel dat er niet in balans was.

 

Natuurlijk wist ze dat wel

De confrontatie zat hem ook niet in de uitkomst. Alleen, het echt onder ogen zien daarvan, van de situatie zoals hij nu is, maakt het zo echt.

En dat kennen we allemaal. Dat het tegenzit, niet zo gaat als je wilt, dat je ziet dat je leven aan je voorbij rolt terwijl jij van het een naar het ander rent, maar niet zelf aan het stuur zit. Die sneltrein waar je niet vanaf kunt. Terwijl jij weet dat er meer in je zit. Dat je voor meer bent weggelegd en dat er meer mogelijk is. Soms zie je dat opeens heel helder. Maar omdat je niet ziet hoe je eruit kunt komen, heb je geen perspectief, en dat maakt moedeloos.

Op zo’n moment is het verleidelijk om je te wentelen in zelfmedelijden. Te zien wat er allemaal niet naar je zin is en hoe het nooit wat gaat worden met jou. Of juist om dat aan de kant te schuiven, jezelf bij de lurven te pakken en kop op, weer doorrrrrr. Beide is minder handig.

Het een zorgt ervoor dat je in een negatieve spiraal terecht komt, en je jezelf de punt in denkt. Het tweede zorgt ervoor dat je je ware gevoel onderdrukt en eraan voorbij loopt. Daarmee is het niet weg, alleen onder water. En komt het op een gegeven moment weer harder omhoog. Het kost bovendien energie om continu iets te onderdrukken dat er toch wel is. En het sluit dat deel van je gevoel min of meer af.

 

Dus wat dan wel?

Nou doe ik wel eens een spelletje met mijn kinderen. Het heet: we tellen alle rode (of gele) auto’s. Gele auto’s zie je bijna niet meer rijden, maar als wij dat spelletje op de snelweg doen opeens wel! Verbaast hoeveel gele auto’s er nog zijn.

Dus ik stelde haar een simpele vraag: “Oké, dus je voelt je uit balans, en flink ook. Je hebt ook nogal wat voor je kiezen gehad, dat is niet mis. En kun je nu eens een moment bedenken waarop je je wél in balans voelde, de afgelopen maand? Misschien zat je in het zonnetje, met een kop thee in je hand. Misschien zag je je kinderen spelen. Misschien liep er iets op je werk vlekkeloos. Wat waren de momenten dat het er wél was?”

 

Ik vroeg haar naar de gele auto’s

Je wilt nooit de situatie zoals hij is, zoals jij hem beleeft, ontkennen. Sterker nog, je wilt het totaal en volledig onder ogen zien. En daarna wil je zoeken naar de gouden momentjes. Wat zijn die? Focus daar eens op. Ga je dag in met bewust je laserbril op, lettend op die gouden momentjes. Misschien is het er één per week. Misschien drie. Misschien wel tien. Misschien wel twintig per dag. Merk ze op, laat ze ’s avonds voordat je naar bed gaat de revue passeren, en schrijf ze op. Na een maand lees je terug welke gouden momenten er zijn geweest. En je gaat door. Je zult zien, dat je er steeds meer gaat opmerken. Simpelweg omdat je erop let. En dan kun je bewust gaan letten op een rode draad. Wat keert er steeds terug? Kun je dat groter maken of er meer van doen? En je zult zien, voor je het weet ben je heel wat stappen verder.

Als ik je vraag gele auto’s te tellen, zie je meer gele auto’s. Als je let op de positieve momenten, zie je meer positieve momenten. Niet omdat de negatieve er niet mogen zijn, maar omdat je je aandacht verlegt naar wat er óók is. En dat creëert een spiraal: je ziet meer gouden momenten, daardoor voel je je daadwerkelijk meer in balans, dat creëert nog meer gouden momenten enzovoorts.

 

Zoek naar wat er wel is, hoe klein ook. En maak dat groter.

Zoals altijd, ik hoop dat je er veel aan hebt. Laat me weten welke inzichten jij op doet en wat jouw gouden momentjes zijn via alijne@avelijnleiderschap.nl.

Ik wens je een gouden week toe!