Hoe is het met je? Vanochtend liep ik buiten in de kou (2 graden!) en was het eindelijk zover dat het herfstweer past bij mijn herfst gevoel.
Ik was namelijk al een tijdje geleden overgeschakeld naar de herfst. Beetje klaar met de zomer, zachtjes naar de winter.

 

De herfst is van nature een overgangstijd vol beweging. Tijd om op te schonen, op te ruimen, je te ontdoen van wat je niet meer dient en juist nog extra in actie te komen om de laatste voorbereidingen te treffen voordat je de bezinning en verstilling van de winter ingaat.

 

Zo heb ik afgelopen week een ritje met volgeladen auto naar de kringloop gereden, en is mijn huis weer een beetje leger en ontspuld.

 

En ben ik in mijn bedrijf bezig om de laatste doelen voor dit jaar te volbrengen. De herfst is ook de tijd van oogsten. Alles wat je bedacht hebt in het begin van dit jaar, gezaaid hebt in het voorjaar en tot bloei hebt laten komen, daar kun je nu – als het goed is – de vruchten van plukken.

 

Dat vraagt van jou dat je in actie komt. Anders worden je vruchten overrijp en zijn ze lang niet zo lekker meer. Dat lijkt soms tegenstrijdig met je gevoel. Want je wilt juist nu vaak lekker inzakken, binnen blijven, onder een dekentje met een kopje thee. En verder niks meer doen.

 

Maar ook voor jou zit er ongetwijfeld nog veel in het vat. Wat heb jij gezaaid, en wat kun je nu nog oogsten? Wat was je begin dit jaar van plan? En wat is ervan geworden? Welke successen zie je? Wat moet je nog doen om ook de laatste zaken te volbrengen?

 

Ik geef je twee tips die mij helpen om in deze periode in beweging te blijven om die oogst optimaal te maken. Een rijke oogst is namelijk een prachtige voorbereiding op de rust die straks komt, en daarna weer een goede basis voor een mooi jaar met nieuwe fijne verlangens en doelen.

 

Tip 1. Op de maan

Dit is een tip die ik een aantal jaar geleden hoorde van iemand. Die zei: “Alijne, als je maar bezig bent met gaan, gaan, gaan, en je bent het even kwijt, ga dan even op de maan zitten.” Neem even afstand van de dagelijkse beslommeringen en zie vanaf de maan wat ook al weer je grotere doel is. Waar ging je naartoe, wat was je grotere verlangen? En verbind je dan met de plek in jezelf waar je innerlijke wijsheid zit en bepaal je volgende stap.

 

Dit haalt je uit de molen en zet je direct terug op je eigen koers. Dat geeft ontspanning, flow en kracht.

 

Tip 2. Wat is het ENE ding?

Vraag jezelf af: van alle dingen die je zou kunnen doen, alles op je to-do list, alle ideeën, alle mogelijkheden, wat is het ENE ding dat NU het grootste verschil gaat maken in de richting van je doel? Focus daarop.

 

Het punt is, we willen vaak veel te veel tegelijk. Als je je aandacht versnippert over veel zaken, komt er van niets echt iets terecht. Die overvloed kan verlammend werken en dat is zonde, want dan komt de helft niet tot zijn recht. Dus focus helpt om in beweging te blijven en alles te realiseren wat je wilt, in de juiste tijd. Dan haal je er alles uit.

 

Dus focus op dat ene ding dat echt het grootste verschil gaat maken nu. Welke stap ga je dan nu zetten? En daarna focus je je weer opnieuw op de volgende stap. Na stap 1 komt weer een nieuwe stap 1.

 

Ik hoop dat je er veel aan hebt. Laat me weten hoe dit voor jou werkt, ik kijk ernaar uit! Ik wens je een fijne en vruchtbare oogst toe en een heerlijke herfstperiode!

Warme groet,

 

Alijne