Mijn dochter is 9 jaar. Ze zit in groep 6 en heeft dit jaar een klas waarin het niet heel gezellig is. Het praten gaat kattig, de toon is snerend, de woorden zijn negatief. Er wordt geroddeld, gesmoesd en subtiel te kijk gezet. Mijn dochter zoekt naar hoe ze zich het best staande kan houden. Wat ze voelt dat het onveilig is.

Net als alle kinderen, leert ze zichzelf strategieën aan waarmee dat het best lukt. Sommige kinderen worden onzichtbaar, anderen ongrijpbaar of onhandelbaar, weer anderen gaan zich aanpassen en voegen naar de ongeschreven wetten in de groep, worden er onderdeel van, of proberen iedereen te vriend te houden. Erbij horen en er niet buiten willen vallen speelt in deze klas, en ook bij mijn dochter, een belangrijke rol.

Op zoek naar bevestiging

Eenzaamheid, het gevoel van eenzaamheid, afgewezen te worden, erbuiten te vallen, is het meest bedreigende gevoel dat er is. Dat is logisch. In vroegere tijden was het letterlijk levensbedreigend om buiten de groep te vallen. En als baby is het levensbedreigend om afgewezen te worden. Je overlevingsinstinct, dat zit in je primaire brein, zet dus alles in het werk om dat te voorkomen en die pijn te voelen.

Zo’n situatie kan overal voorkomen, en niet alleen bij kinderen. Misschien herken jij het vanuit jouw werk, je relatie, of je vriendenkring. Soms is het openlijk vijandig, soms subtiel en onderhuids een ongemakkelijke sfeer. Iedereen voelt dat het niet oké is, is gespannen en zenuwachtig. Vaak is het moeilijk om te benoemen of weet je niet eens wat er nu precies speelt. Hoe steviger je eigen basis in jezelf, hoe beter je hierin bij jezelf kunt blijven.

Hoe kom je daar nu uit?

Natuurlijk speelt groepsdynamiek een belangrijke rol en wil je dat met elkaar bespreekbaar maken. Je wilt eerst in het licht hebben wat er speelt, anders kan het niet opgelost worden. We zijn met de klas, de ouders en de meester in gesprek en de school heeft hier een actieve rol in.

Maar ik houd ervan om het klein te maken, en de regie bij jezelf te leggen. Als je je namelijk richt op wat jij kunt doen, maak je jezelf onmiddellijk krachtig, want je brengt jezelf in je eigen basis. In plaats van te reageren op wat er in je buitenwereld gebeurd en wat dat met jou doet, breng je vanuit je binnenwereld je kracht naar buiten, en heb je daarmee invloed. En er is altijd iets dat je kunt doen, hoe klein ook.

Dus heb je het gevoel dat je je staande aan het houden bent en moeite hebt om in balans te zijn in een buitenwereld die veel van je vraagt?

Een hele simpele oefening die je kunt doen is de volgende. Zelf doe ik dit wekelijks. Toen ik in een werkomgeving zat een aantal jaar terug waarin het heel onveilig was, deed ik het dagelijks.

Verhoog je intentie, verlaag je verwachting

Stel jezelf ’s ochtends de vraag: ‘Wat wil ik brengen vandaag?” Wordt stil, adem rustig, neem de tijd om te luisteren. Je hoeft niet te bedenken wat je zou moeten doen, hoe je hoort te handelen of  wat de juiste strategie is. Vraag jezelf af: “Wat wil ik brengen?” En luister naar wat er uit je binnenste omhoog komt.

Het zorgt ervoor dat je de focus bij jou houdt en je intentie hoger maakt. De ene keer kwam er ‘vriendelijkheid’ omhoog, dan eens ‘duidelijkheid’, of ‘moeiteloosheid’ of ‘ontspanning’, ‘kracht’, ‘vrolijkheid’, ‘lichtheid’, etc. het maakt niet uit, als het maar van binnenuit komt. Je zet daarmee een positieve intentie positief.

Door dit de hele dag door mee te dragen, verspreid je vanzelf je intentie en heeft dat positieve invloed op de mensen om je heen. Ik stelde me bij alles wat ik die dag deed de vraag: hoe kan ik dit vriendelijker maken, hoe kan ik vriendelijker zijn, hoe kan ik het voor mezelf leuker maken, etc. Dat bepaalt jouw handelen, en dat beïnvloedt de rest. En vervolgens verlaag je je verwachting. Het gaat er niet om dat er opeens overigens iets verandert of jij het probleem oplost. Dat hoeft helemaal niet. Jij bepaalt wie je wilt zijn, en dat is genoeg.

Weet je, als het donker is, heeft het geen zin om nog meer donker toe te voegen. Het is slimmer om een lichtje aan te steken. Je kunt zelf dat lichtje zijn, hoe klein ook.

Mijn dochter brengt vandaag blijdschap en vriendschap. Blijdschap door complimentjes en vriendschap door lekker te spelen met haar vriendin en de rest even te laten voor wat het is.

Heb een fijne dag vandaag!

Leren hoe je makkelijk in balans komt? Volg het Thrive programma voor vrouwen. Nieuwe groepen starten in september.