fbpx

Als niets meer zeker is en de onrust stijgt, hoe zorg je er dan voor dat je bij jezelf blijft en je niet gek laat maken? Hoe zorg je voor balans en innerlijk geluk, ongeacht wat er gebeurt in de wereld om je heen?

Hier zijn 10 sleutels voor een sprankelend en florerend leven die je helpen jouw weg te vinden in turbulente tijden.

 

Sleutel 1: Connect met jezelf

De media, het schoolplein, je familie en vrienden, social media, overal zijn meningen te vinden, verhalen, waarheden, standpunten. Die buitenwereld kan best overwhelming zijn. Jouw wijsheid zit van binnen.

Ga naar binnen. Connect met je lichaam, met je buik, je bekken en je hart. Met de liefde, kracht, wijsheid, creativiteit die jij in je hebt. Daar is jouw powercenter: jouw plek van vertrouwen, vreugde, compassie, helderheid en feminine power.  

Jij bent een powerful woman. De creatrice van jouw leven. Neem dit besluit: het leven overkomt je niet, jij zit aan het stuur. Het is een co-creatie. Zie jezelf als queen. Verbonden, krachtig, wijs, open, kalm, vurig, sensitief en sensueel.

 

Sleutel 2: Van zelfkritiek naar zelfcompassie

Word je eigen beste vriendin.
Doorbreek je eigen innerlijke barrières, door te leren om de delen van jezelf die je onderdrukt of waarvoor je je schaamt, te transformeren naar zelfcompassie en een nieuwe waarheid.

Als je weet wat jouw eigen verhalen zijn, waar je eigen overtuigingen en emoties zitten, kun je ze met zelfcompassie tegemoet gaan. Je oordeelt dan minder over jezelf, en ontstaat ook meer compassie met anderen.

Daar vind je je diepere zelf en je natuurlijke verbinding met de magie van het leven, en wéét je dat je zoveel meer bent: genoeg zoals je bent, belangrijk en waardevol. Dat creëert vrijheid.

 

Sleutel 3: Volg je verlangen

Luister. Wat geeft je hart je in?
Waar voel je ruimte, lichtheid, compassie, vreugde bij? Volg dat.

Dat is niet triviaal, maar essentieel. Angst voor oordelen van anderen en onzekerheid en schaamte over onszelf, weerhouden je ervan om werkelijk te volgen wat waar is voor jou.
Om je briljante innerlijke feminiene natuur te volgen vanuit je verbinding met jezelf en met anderen.

Floreren is leven vanuit je authentieke kern en die kracht omarmen, en dat prioriteit maken.

 

Sleutel 4: Zie schoonheid om je heen

Geluk is een innerlijke staat van joy en voldoening. Schoonheid is het portaal daarnaartoe.
Door de focussen op schoonheid zie je de overvloed van wat er al is, in plaats van steeds bezig te zijn met wat er ontbreekt.

Schoonheid is er altijd. Een mooie bloem, de wolkenlucht, de lach van je kinderen, prachtige kleuren, en mooie foto, een heerlijke kop thee, een geweldige ontmoeting. Door je te richten op schoonheid en overvloed shift je brein automatisch naar waardering en dankbaarheid voor wat je hebt, wie je bent en waar je bent gekomen.

Leer om schoonheid te zien in de kleinste momenten, los van je omstandigheden. Dat maakt het alledaagse magisch.

 

Sleutel 5: Take a break & haal de rem van jezelf af

Je eigenwaarde heeft niets te maken met productiviteit en ‘nuttig’ bezig zijn.

Jij hebt een immens potentieel en talent in je, dat alleen tot bloei kan komen als je het de ruimte geeft. Alleen in ruimte, vertraging en stilte kunnen grote ideeën ontstaan. De beste manier om jezelf te weerhouden van je eigen briljantheid is alsmaar bezig blijven.

“Those who will win the future are those who can find quiet in the noisy world.” Zegt Arianna Huffington.
Gun jezelf ruimte.

 

Sleutel 6: Wat wil je creëren?

De toekomst dient zich eerst aan in een gevoel. Dat sluimerend gevoel van ‘er is meer’, ‘het kan anders’, een visie, een idee, een verlangen.
We hebben de neiging daar overheen te stappen en het niet serieus te nemen.

Maar het is de toekomst die zich aandient en via jou gecreëerd kan worden, als je je ingeving serieus neemt. Vertrouw dat. Je hoeft het niet te kunnen verklaren, uitleggen, verantwoorden of duiden.

Vaak verliezen we ons in korte termijn denken op de vierkante meter. In plaats van bezig te zijn met wat er niet goed is, focus je op wat je wilt creëren. Zoom uit. Wat is je droom? Welke wereld ben jij mee aan het bouwen? Maak het groter dan jijzelf.

Hoe kun je dat nu, vandaag, in dit moment, meer doen?

 

Sleutel 7: Verwonder

In ons dagelijks leven zijn we meestal gericht op een wereld die zich vooral in onze mind afspeelt: onze gedachten en emoties bepalen hoe we ons voelen en welke keuzes we maken.

Onze mind heeft de neiging te denken in een closed-loop: een fixed mindset, zoekend naar conclusies. Conclusies geven houvast en een vorm van zekerheid in ons hoofd. Maar voor je het weet worden het standpunten en leiden ze naar strijd, spanning of onrust.

Een open mindset brengt je vertrouwen. Durf je te vertrouwen op het niet-weten en op onzekerheid en het leven te onderzoeken en te ontdekken?

Durf je te leren, juist in situaties die anders gaan dan je wilt? Een lerende mindset brengt je nieuwe inzichten. Mogelijkheden waar je die eerst niet zag. Nieuwe kansen, ongeacht hoeveel tegenslag je ontmoet.

Blijf jezelf openstellen. Stel je oordeel uit en wees nieuwsgierig. Verwonder je en wees ontvankelijk voor wat er in dit moment is.

 

Sleutel 8: Waar heb je invloed op?

Er zijn twee cirkels: de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed.

Soms denk je dat alles je overkomt, je wordt afgenomen of wordt aangedaan. Je voelt je betrokken, maar machteloos. Je energie stoppen in de dingen die je belangrijk vindt, maar waar je geen invloed op hebt, is het recept voor frustratie, machteloosheid, angst, depressie en burn out. En uiteindelijk word je daadwerkelijke invloed kleiner.

Aan de andere kant is er de cirkel van invloed: wat jij zelf onder controle hebt. Hoe jij denkt bijvoorbeeld, met wie jij je omringt, welke keuzes je maakt, wat jij doet.
Als je je richt op de zaken waar je wél invloed op hebt, wordt uiteindelijk je invloed groter en zul je zien dat dingen uit je cirkel van betrokkenheid misschien óók terecht komen in je cirkel van invloed.

Bij alles wat er op je pad komt, beantwoord voor jezelf twee vragen:
Vind ik het belangrijk?
Heb ik er invloed op?  

2x JA? Stop er dan je energie in en anders niet.

 

Sleutel 9: Omring jezelf met mensen die je groter maken

“We cannot become ourselves by ourselves.” Claire Zammit.

Wij vrouwen zijn gebouwd voor connectie, we floreren in relaties. Feminiene kracht stagneert in een lineair systeem. We proberen te hard om onafhankelijk te zijn, om het in je eentje te fixen. We leren dat dat een teken is van sterk zijn, van kracht. Heroisme is een masculiene kwaliteit. Vrouwelijke kracht vind je in connectie.

Verzamel mensen om je heen die je omhoog liften. Die je supporten, niet alleen in je kwetsbare momenten en in je pijn, maar vooral ook in je briljantheid. Wij vrouwen hebben de neiging om bescheiden te zijn, vanuit schaamte. Zoek vrouwen die de potentie zien van wie je kunt zijn, die je stimuleren in je grootsheid en je toejuichen op je weg.

Vrouwen verbinden makkelijk op kwetsbaarheid. Het is fijn om steun te vinden als je het moeilijk hebt en elkaars pijn te delen. Maar let op, voor je het weet praat je in het oude verhaal mee en versterk je elkaars machteloosheid, in plaats van kracht. Leer om samen ruimte te maken om pijn en old stories om te buigen naar diepere wijsheid, creativiteit en kracht.

Laat je inspireren door mensen die je groter maken en je versterken in je eigen wijsheid en kracht.

 

Sleutel 10: Stel nooit je eigen behoeften ter discussie

Voed jezelf op alle levels. Je kunt niet geven vanuit een lege bron. Vul je eigen bron op alle niveaus.

Wees kritisch op invloeden om je heen die jouw bron legen. Of dat nu projecten, taken, prikkels, informatie of mensen zijn.
Stel je jouw leven voor als een schip. Jij bepaalt wie er mag meereizen, en onder welke voorwaarden. Het is oké mensen of dingen niet toe te laten.

Je hebt nooit toestemming nodig om je eigen verlangens en behoeften centraal te stellen. Only you know YOU.

 

Bonus sleutel 11: Live life fully

Het leven is bedoeld om ervaren te worden. De positieve dingen én de dark nights of the soul.
In de lastige momenten zitten de mooiste leerervaringen verborgen. En de lastige mensen en gebeurtenissen op je pad zijn je grootste leraren, als je ervoor open staat.

“The cave you fear to enter holds the treasure you seek.” Joseph Cambell
Dus feel the feels. Voed je lichaam, geest en ziel. Laat je toejuichen. Omring je met schoonheid, compassie en vreugde.

Maak het niet te zwaar. Vaak zijn we zo bezig met wat allemaal moet, dat we vergeten te genieten. Leer om jezelf lachen en mee te bewegen. Leer plezier te vinden in wat er gebeurt, ook als dat niet volgens plan gaat. Plezier versterkt creativiteit. Speelsheid opent de deur naar nieuwe creatie. Lachen verandert je perspectief.

Laat het leven zich ontvouwen in al zijn schoonheid en messyness. No need for control. Vertrouw op jouw reis, en enjoy!

 

Ik hoop dat hier veel aan hebt. Laat me vooral weten wat je grootste inzicht is dat je vandaag meeneemt!

Heb een prachtige dag,

Warme groet,

Alijne